JZW tune with 19t/3bar map/t7 bpc not idling - The Saab Link Forums

Go Back   The Saab Link Forums > Saab NG900 '94-'98 and 9-3 '99-'02 Forum > Performance Modifications for the NG900 / Old 9-3

Performance Modifications for the NG900 / Old 9-3 This forum contains PERFORMANCE related Q&A's for the NG900 and 9-3. This may also include suspension.

SaabLink.net is the premier Saab Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 06-28-2012, 09:54 AM   #1
Elder
 
Marks9-3's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Central, CT
Posts: 3,348
Send a message via AIM to Marks9-3
JZW tune with 19t/3bar map/t7 bpc not idling

So I put the car all back together once with the new injectors, 3 bar map, 19t, new ECU, and t7 BPC. And whoever put the turbo together sucks. They didn't get the snap ring to fully expand. Turbo was on the car when the ring snapped out. Was so pissed off, had to take the turbo back out and get the pliers needed to put the ring back on.

Didn't idle. Sounded like a really really bad high lift cam job. Almost like it was firing on 3 cylinders.

Tore it apart, checked the timing, but different plugs in again, put it back together. Same thing.

It smells wicked rich, the plugs were about black when I pulled the first ones.

I have no idea where to go from here. Haven't driven it cause it sounds so bad. If I rev it a little to about 2k and let off, it stalls itself. Ideas?!? At wits end after having spent about 12hrs over the past few days and have accomplished nothing.
__________________
'96 900SE Stg 4 RIP | '97 900SE Gone | '98 900SE Gone |
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
| '02 9-5 Aero | '04 9-5 Aero Stg 3
Marks9-3 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 06-28-2012, 10:08 AM   #2
Elder
 
soccerrplyr's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Barre Town, Vt
Posts: 4,360
Send a message via AIM to soccerrplyr
Did you put the correct wires going to the 3 bar prong location. When i installed mine I had an idle issue like that until switched them around. I guess during install I mixed them up when i was attching wire clips
__________________
1999 9 Stage 18t
2000 9 Stage 19t
2005 CRV


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
soccerrplyr is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-28-2012, 10:08 AM   #3
Live, eat, and sleep by TSL
 
Harvey's Autohaus's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: baltimore
Posts: 1,643
Sounds like you have the idle motor connector plugged into No4injector & vice versa with the iac connector.
__________________
HakbarSAABzzz
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
You can only buy what is sold to you.
Harvey's Autohaus is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
 
Old 06-28-2012, 11:10 AM   #4
Elder
 
Marks9-3's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Central, CT
Posts: 3,348
Send a message via AIM to Marks9-3
Quote:
Originally Posted by Harvey's Autohaus View Post
Sounds like you have the idle motor connector plugged into No4injector & vice versa with the iac connector.
I've checked that, it's correct. Looked at the wire colors for another '99 9-3 and mine are correct.

Talked to John and he mentioned checking the timing again.
__________________
'96 900SE Stg 4 RIP | '97 900SE Gone | '98 900SE Gone |
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
| '02 9-5 Aero | '04 9-5 Aero Stg 3
Marks9-3 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-28-2012, 11:37 AM   #5
Elder
 
saabkid37's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: A big city with bright lights
Posts: 8,796
Sounds exactly like when I tried to run a at without the map sensor plugged in



__________________
Quote:
The tragedy of idiot-proofing: Mother nature responds to every product improvement by introducing a higher performance idiot.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
saabkid37 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-28-2012, 12:43 PM   #6
Elder
 
dan-the-kid's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Boston, MA
Posts: 7,349
Try unplugging the MAP to see if it changes at all. Also, make sure the MAP vac line is hooked up to the manifold after the TB.
__________________
Yeah, T5.2 its -.3 better then the rest.
1989 900 SPG: Trionic 5(stg1), Aero seats, TD04-15G, 3" Turboback. SOLD
1993 9000 Aero: 3"Turboback, T5Suite Stg.3
dan-the-kid is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-28-2012, 02:51 PM   #7
Flirting With TSL Addiction
 
PimpMyPc's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Platteville, Wisconsin
Posts: 574
Did you index the injectors?
PimpMyPc is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-28-2012, 03:47 PM   #8
Elder
 
Cark's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Newfound Lake, NH
Posts: 3,603
Send a message via AIM to Cark
Hmm... suck about the turbo.

That's why I have Dave Kennedy build mine for me
__________________
08 9-5 Aero S/C
85 900 turbo - T5
Cark is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-28-2012, 04:45 PM   #9
Elder
 
Marks9-3's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Central, CT
Posts: 3,348
Send a message via AIM to Marks9-3
With this hoopla about the MAP, what is the order of wires looking at the map from the front? I want to be sure they are in the right order. I'm about 95% sure they are but cant see my timing being off that far to cause this twice in a row.
__________________
'96 900SE Stg 4 RIP | '97 900SE Gone | '98 900SE Gone |
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
| '02 9-5 Aero | '04 9-5 Aero Stg 3
Marks9-3 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-28-2012, 08:08 PM   #10
Elder
 
saabkid37's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: A big city with bright lights
Posts: 8,796
Timing off a single tooth can make the car not idle. I did that right before I forgot to plug in the map sensor



__________________
Quote:
The tragedy of idiot-proofing: Mother nature responds to every product improvement by introducing a higher performance idiot.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
saabkid37 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-29-2012, 01:02 AM   #11
Live, eat, and sleep by TSL
 
bogan's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Sydney Australia...
Posts: 1,373
Quote:
Originally Posted by saabkid37 View Post
Sounds exactly like when I tried to run a at without the map sensor plugged in
When I installed my 3 bar map I goofed on of the connections and it ran like a hairy goat. Check the plug connections. When I plugged into my map, one of the connections would slip out

O.K now I'm grasping at straws,
As pimp has already said,
With the 630 injectors they need to be indexed. They need to be in the correct position so the fuel is spraying towards the valves.

Check your timing (line all of the 3 marks up exactly)
Check your map
Index the injectors.


I think it's your injectors or your Map.
__________________
B.L.T.H ... Brake late, Turn hard
bogan is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-29-2012, 06:48 AM   #12
Elder
 
Marks9-3's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Central, CT
Posts: 3,348
Send a message via AIM to Marks9-3
Quote:
Originally Posted by bogan View Post
When I installed my 3 bar map I goofed on of the connections and it ran like a hairy goat. Check the plug connections. When I plugged into my map, one of the connections would slip out

O.K now I'm grasping at straws,
As pimp has already said,
With the 630 injectors they need to be indexed. They need to be in the correct position so the fuel is spraying towards the valves.

Check your timing (line all of the 3 marks up exactly)
Check your map
Index the injectors.


I think it's your injectors or your Map.
For the timing, all 3 marks are lined up. Will pull the cover off probably today and be sure that I have the 15 links between the markers on the cam gears.

Again, does anyone have the order of the wires? Want to be sure that mine are correct and I can't find my old connector.

With the injectors, would they not just go in with the electrical connection facing straight up?
__________________
'96 900SE Stg 4 RIP | '97 900SE Gone | '98 900SE Gone |
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
| '02 9-5 Aero | '04 9-5 Aero Stg 3
Marks9-3 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-29-2012, 10:44 AM   #13
Live, eat, and sleep by TSL
 
Harvey's Autohaus's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: baltimore
Posts: 1,643
Have you plugged a GST in it too see if it has a Map performance Open/short to b+ code or maybe an injector performance code. The car may just tell you where to look just by asking it.
__________________
HakbarSAABzzz
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
You can only buy what is sold to you.
Harvey's Autohaus is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-29-2012, 04:30 PM   #14
Live, eat, and sleep by TSL
 
bogan's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Sydney Australia...
Posts: 1,373
O.K, the 3 wires on your map go like this,

From left to right: black, blue, grey.

And Dekka's need to be in a special position (indexed). I'm not sure how to do it. I run Green giants and didn't need to index them. Giants have the same spray pattern as the standard. Dekka's have a different pattern, that's why they need to be indexed.
__________________
B.L.T.H ... Brake late, Turn hard

Last edited by bogan; 06-29-2012 at 04:36 PM.
bogan is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-30-2012, 10:19 AM   #15
Elder
 
Marks9-3's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Central, CT
Posts: 3,348
Send a message via AIM to Marks9-3
Well it was the timing. Apparently I was off a tooth twice, third time was a charm.

Waiting on some final fittings to get the catch can set up, created an -an line for one of the coolant lines for the turbo.
__________________
'96 900SE Stg 4 RIP | '97 900SE Gone | '98 900SE Gone |
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
| '02 9-5 Aero | '04 9-5 Aero Stg 3
Marks9-3 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-30-2012, 04:09 PM   #16
Live, eat, and sleep by TSL
 
bogan's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Sydney Australia...
Posts: 1,373
You got lucky with the timing goof. That could have been a disaster.

ie: bent valves

Go buy a lottery ticket
__________________
B.L.T.H ... Brake late, Turn hard
bogan is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-01-2012, 05:40 AM   #17
Elder
 
Marks9-3's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Central, CT
Posts: 3,348
Send a message via AIM to Marks9-3
Quote:
Originally Posted by bogan View Post
You got lucky with the timing goof. That could have been a disaster.

ie: bent valves

Go buy a lottery ticket
Seriously. Though pretty sure it needs to be way off to get the valves open while the piston is TDC.

I do need to re-seat at least one of the injectors, pretty sure I have an air leak at one of them.
__________________
'96 900SE Stg 4 RIP | '97 900SE Gone | '98 900SE Gone |
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
| '02 9-5 Aero | '04 9-5 Aero Stg 3

Last edited by Marks9-3; 07-02-2012 at 05:17 AM.
Marks9-3 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-02-2012, 12:03 AM   #18
Live, eat, and sleep by TSL
 
bogan's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Sydney Australia...
Posts: 1,373
To be honest I really don't know how many teeth its needs to be out before you start bending stuff.

Go buy a lottery ticket anyway and I will go you halves if you win .
__________________
B.L.T.H ... Brake late, Turn hard
bogan is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-02-2012, 05:18 AM   #19
Elder
 
Marks9-3's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Central, CT
Posts: 3,348
Send a message via AIM to Marks9-3
Bogan, you using the stock T25 intake system with your T28? Was curious what some people are doing for the return line from the crank case.
__________________
'96 900SE Stg 4 RIP | '97 900SE Gone | '98 900SE Gone |
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
| '02 9-5 Aero | '04 9-5 Aero Stg 3
Marks9-3 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-02-2012, 06:32 AM   #20
Elder
 
viggenkid's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: In the trenches taking grenades
Posts: 4,853
Send a message via AIM to viggenkid
Can you hurry up and finish this? I want to know what your butt dyno impressions are.
__________________
Quote:
So, in summary...who gives a flying fack.
viggenkid is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the The Saab Link Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
Vehicle Info.
Enter your vehicle information (year, model, mods)
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in


Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 03:48 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
All content is copyright The Saab Link and it's original authors.


 

Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.