The Saab Link Forums

The Saab Link Forums (https://www.saablink.net/forum/index.php)
-   Car Problems? 9-5 Only (https://www.saablink.net/forum/forumdisplay.php?f=48)
-   -   Ticking starting at about 2k rpm (https://www.saablink.net/forum/showthread.php?t=81994)

Marks9-3 11-15-2013 07:14 AM

Ticking starting at about 2k rpm
 
'02 9-5 Aero that had a bad head. Sounded like a failed valve. Replaced the head with a known good one. Ran the car and now there's a tick starting about 2k rpm. Sounded like it was coming from the injectors. Replaced those with known good ones.

2k+ rpm tick is still there. Did the wood dowel test on the valve cover to be sure the sound wasn't coming from the intake valves. Still sounds like it's coming from the injectors.

Would a bad seal or an injector not seated right cause this? It's loud enough you can hear it in the cabin so I'm thinking not. Never experienced this before so I'm at a loss.

tapper 11-15-2013 07:22 AM

Get a mechanic stethoscope and prod around everywhere til u find where its loudest... don't forget the block...sound travels and is tricky.

Legit 11-15-2013 12:03 PM

Could be a worn oil pump / housing. Only thing is you have to pull the head to get at the housing.

93viggen 11-15-2013 06:37 PM

Did you use the lifters from the bad head..?

Marks9-3 11-16-2013 04:32 AM

Quote:

Originally Posted by 93viggen (Post 1922706)
Did you use the lifters from the bad head..?

The entire head came over as a unit. The car the head came off with was drivable with no noise.

The more I think about it the more I'm inclined to say it's early rod knock.

BuHuSPG 11-16-2013 08:40 PM

Want to post a vid of the sound? It never seems like rod knock can be confused with any top end ticking, but without hearing it, it is tough to tell.

Rod knock is just so much more violent sounding...

BuHuSPG 11-16-2013 08:43 PM

And your sure you have good oil pressure? You know all the traditional worries with sludge, oil pressure relief valves and such...

Your sounds starts at 2K and continues up through the RPMs? I doubt you've revved the piss out of it, but does the sounds progress up, or does it stop at a point?

Marks9-3 11-16-2013 08:57 PM

I can get a video soon.

The sound becomes noticeable about 1.5k rpm and goes up. Haven't taken it over 3k to see it continues. Oil pressure was good up by the sender on the back of the block. I bought a mechanical gauge a while back.

It's deffinantly a little more than a tick. I'll post a video sometime soon. Late nights/early mornings for work cause little time to work with the car.

BuHuSPG 11-16-2013 08:58 PM

I hear ya man. Good luck.

Marks9-3 12-02-2013 05:40 PM

I'll post some pictures soon, but the #3 rod bearing is totally shot. Surprised it didn't spin. #2 was in ok condition. Cylinder walls look good and the crank only shows a tiny score on the #3 position. Going to measure it and see if I can get it away without having to have it turned.

Hoping to get away with just new rod bearings and piston rings and not having to drop the motor.

oliversexpedition 12-02-2013 06:28 PM

Check the mains, have a 9-5 engine at the mechanist with spun rod and main bearings.

Quote:

Originally Posted by Marks9-3 (Post 1930154)
I'll post some pictures soon, but the #3 rod bearing is totally shot. Surprised it didn't spin. #2 was in ok condition. Cylinder walls look good and the crank only shows a tiny score on the #3 position. Going to measure it and see if I can get it away without having to have it turned.

Hoping to get away with just new rod bearings and piston rings and not having to drop the motor.


Saabeh 12-02-2013 06:28 PM

How many miles were on the bottom end?

Marks9-3 12-02-2013 06:35 PM

Quote:

Originally Posted by oliversexpedition (Post 1930194)
Check the mains, have a 9-5 engine at the mechanist with spun rod and main bearings.

I did the work with the motor in the car. All I'll be able to check are the bottoms of the middle ones. Planning on it to at least have an idea.

Quote:

Originally Posted by Saabeh (Post 1930202)
How many miles were on the bottom end?

138k. But unknown service history prior to about 125k miles.

Marks9-3 12-03-2013 07:19 AM

Here is the #3 rod bearing. Caught it just in time for sure with nothing but copper showing.

http://farm4.staticflickr.com/3810/1...e81747e3_b.jpg

Marks9-3 12-11-2013 11:20 AM

http://farm4.staticflickr.com/3784/1...67f17a37_b.jpg

Got the goods to put it back together including the updated air intake thing from the '04+.

Piston Rings
Rod Bearings
Gaskets
Vacuum Hose
Head Bolts
Misc O-Rings

jssaab 12-11-2013 05:44 PM

Did you check the mains???

Marks9-3 12-12-2013 07:31 AM

Quote:

Originally Posted by jssaab (Post 1934122)
Did you check the mains???

Only the bottom of the middles ones, engine is still in the car. They were all fine.


All times are GMT -8. The time now is 03:13 PM.

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
All content is copyright The Saab Link and it's original authors.


Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.