'99 9-5 Cranks and Cranks but wont start (replaced CPS) - Page 2 - The Saab Link Forums

Go Back   The Saab Link Forums > Saab 9-5 '98-'09 Forum > Car Problems? 9-5 Only

Car Problems? 9-5 Only If you're experiencing problems with your 9-5, post your question in here. CEL Code or GTFO!

SaabLink.net is the premier Saab Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 05-21-2013, 12:45 PM   #21
SAABeginner
 
Join Date: May 2013
Posts: 12
check engine light not on and no codes are present now or ever before. light does work comes on when u turn key then goes off
thanasi is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-21-2013, 01:11 PM   #22
Elder
 
nowhereman's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Manchester, NH
Posts: 3,198
Quote:
Originally Posted by thanasi View Post
check engine light not on and no codes are present now or ever before. light does work comes on when u turn key then goes off
you also forgot to answer the DI question.

is it a brand new OEM DI? or is it a chinese ebay junk? or a used older DI?

all signs point to DI.

also when you put the plugs in did you slather them in di-electric grease?
__________________
2008 9-3 SS: Stg 1
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
, GS Strut Bar, GS 3 Point Chasis Brace, K&N Filter, Ebay Trunk Lip
nowhereman is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-21-2013, 05:42 PM   #23
srp
Elder
 
srp's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Northwestern NJ
Posts: 5,107
Send a message via AIM to srp
CPS should be 1000 ohms or less across pins 1 and 2.

Test the dic following these directions: SaabCentral Forums - View Single Post - random shut off

How are you testing fuel?
srp is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
 
Old 05-21-2013, 05:45 PM   #24
srp
Elder
 
srp's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Northwestern NJ
Posts: 5,107
Send a message via AIM to srp
Also, make sure none of the pins are backing out of the dic connector.
srp is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-22-2013, 04:28 AM   #25
SAABeginner
 
Join Date: May 2013
Posts: 12
1000 ohms while cranking I take it? because that is not what I am getting at the plug without cranking.

I took the plugs out grounded them and crank it over. They spark one time only. then they go dead.
tach still doesnt bounce. DI is new not aftermarket not used,

Last edited by thanasi; 05-22-2013 at 04:33 AM.
thanasi is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-22-2013, 05:36 AM   #26
srp
Elder
 
srp's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Northwestern NJ
Posts: 5,107
Send a message via AIM to srp
No, 1000 ohms or less while sitting at rest.
If it's higher, it's bad.
srp is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-22-2013, 06:57 AM   #27
Elder
 
nowhereman's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Manchester, NH
Posts: 3,198
Quote:
Originally Posted by thanasi View Post
1000 ohms while cranking I take it? because that is not what I am getting at the plug without cranking.

I took the plugs out grounded them and crank it over. They spark one time only. then they go dead.
tach still doesnt bounce. DI is new not aftermarket not used,
so its a SAAB DI? do you have another saab to test it on.

also the 1000ohms is at rest. i would stay away from testing anything ignition related while cranking. that's pretty high voltage and amperage there.
__________________
2008 9-3 SS: Stg 1
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
, GS Strut Bar, GS 3 Point Chasis Brace, K&N Filter, Ebay Trunk Lip
nowhereman is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-22-2013, 07:07 AM   #28
srp
Elder
 
srp's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Northwestern NJ
Posts: 5,107
Send a message via AIM to srp
I'd make sure you got the correct CPS. Are the harness plug colors the same old vs new?
srp is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-22-2013, 07:10 AM   #29
srp
Elder
 
srp's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Northwestern NJ
Posts: 5,107
Send a message via AIM to srp
Also, maybe I missed this, automatic or manual transmission?
srp is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-22-2013, 09:47 AM   #30
SAABeginner
 
Join Date: May 2013
Posts: 12
It is a manual trans. Dont have another saab here. CPS is exactly the same. tested both new and old both have same oms around 970. Is it possible to get a new bad DI? There is no way to return I wouldn't think its electical.
thanasi is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-30-2013, 06:43 AM   #31
SAABeginner
 
Join Date: May 2013
Posts: 12
It has to be the computer ECU its the only other thing I can think that it can be. If it is the computer should it have a code because there are no codes. Where is the computer located? found it right kick panel

Last edited by thanasi; 05-30-2013 at 06:58 AM.
thanasi is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-30-2013, 09:13 AM   #32
SAABeginner
 
Join Date: May 2013
Posts: 12
I had a mitsubishi eclipse once that wouldn't satrt and it was the coolant temp sensor? could that be the case here? Is that possible/
thanasi is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-31-2013, 04:04 AM   #33
Elder
 
nowhereman's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Manchester, NH
Posts: 3,198
if the ECU was bad the car wouldn't even try to turn over or even turn on. Everything in these cars runs through the ECU.

we've asked about 30 times where you got the DI Cassette from and you haven't answered. if it wasn't from a reputable saab place and is some ebay or Chinese knock off it can very likely be the culprit.

at this point you should get someone who is a saab specialist out to the car or have it towed. you are only going to damage more and make the problem worse if you keep digging like this with no clue where the problem truly is.
__________________
2008 9-3 SS: Stg 1
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
, GS Strut Bar, GS 3 Point Chasis Brace, K&N Filter, Ebay Trunk Lip
nowhereman is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-31-2013, 06:02 PM   #34
Elder
 
oliversexpedition's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Dulles, VA
Posts: 2,014
99 9-5 wagon, 2.3l engine, had the same problem, new CPS solved the problem. according to another site CPS at pins 1 and 2 and my multimeter showed 0.834k ohms. It is possible to get a bad CPS from the factory.

You already confirmed that the o ring is out and that the CPS is set deep enough and firmly seated.

Assumption is that DI is plugged in, I've done that before. Wiring to DI is in good shape? I also pull the plugs and flip the DI over and put the plugs in, attach the wiring harness and ground the plugs, it does an interesting light show/shows that spark or not.

99 9-5 has a fuel rail that takes a standard fuel pressure gauge. What is the reading?

Beyond that, get gold level AAA and have it towed to a shop that does Saabs.
__________________
99 9-5 Wagon
01 9-5 Sedan
99 9-5 Wagon parting out
94 C900 Vert - Sold
94 325i Vert
oliversexpedition is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-11-2015, 09:15 AM   #35
SAABeginner
 
Join Date: May 2015
Posts: 1
Good Morning
I have a 2001, 9-3 SE with a 2.0 engine. I haven't being able to make it work, it runs for a minute or so then it stalls. I replace the pump and the filter, CPS its on its way. no Saab repairs shops in my area. can any body assist me?
RicardoCS is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-15-2015, 12:19 PM   #36
Wagon Shaggin'
Site Moderator
 
Saabeh's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Ayer, MA
Posts: 6,706
Quote:
Originally Posted by RicardoCS View Post
Good Morning
I have a 2001, 9-3 SE with a 2.0 engine. I haven't being able to make it work, it runs for a minute or so then it stalls. I replace the pump and the filter, CPS its on its way. no Saab repairs shops in my area. can any body assist me?
Where is your area?
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


Quote:
The only reason it took all day to install was because we couldn't keep our dicks out of each others mouths.
Saabeh is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-17-2015, 11:17 AM   #37
TSLMember
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 78
try diffrent ignition key for the hell of it.
daniel is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-17-2015, 04:25 PM   #38
Elder
 
oliversexpedition's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Dulles, VA
Posts: 2,014
Do the have pressure at fuel rail? Any hoses including the intercooler hose loose? Battery in good shape?
__________________
99 9-5 Wagon
01 9-5 Sedan
99 9-5 Wagon parting out
94 C900 Vert - Sold
94 325i Vert
oliversexpedition is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Tags
cps, di cassette, direct ignition, fuel pump

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the The Saab Link Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
Vehicle Info.
Enter your vehicle information (year, model, mods)
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in


Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 01:49 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
All content is copyright The Saab Link and it's original authors.


 

Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.